Analizy gleb

Nauka i Edukacja Możliwość komentowania Analizy gleb została wyłączona 17

Wykonywaniem analiz gleb dla potrzeb rolnictwa oraz oznaczaniem zasobności gleb w składniki pokarmowe dla roślin zajmują się okręgowe stacje chemiczno-rolnicze. Organizują one pobieranie próbek glebowych z wszystkich pól uprawnych, wykonują analizy oraz rejestrują wyniki na mapach zasobności i odczynu gleb. Stacje operują pięcioma klasami zasobności, odpowiadającymi bardzo niskiej, niskiej, średniej, wysokiej i bardzo wysokiej zawartości w glebie badanego składnika pokarmowego. Dla poszczególnych klas zasobności ustalono odpowiednie oznakowania, określając na mapach zasobność bardzo niską ? barwą brązową, niską ? barwą czerwoną, średnią ? żółtą, wysoką ? niebieską, bardzo wysoką ? zieloną. Pola oznakowane barwą brązową i czerwoną wymagają pełnego zaspokojenia potrzeb roślin, a nawet stosowania pewnego nadmiaru nawozów w celu poprawienia zasobności gleb. Na polach oznakowanych barwą niebieską i zieloną można nawozić oszczędniej. Sytuacja na polach oznakowanych barwą żółtą jest oczywiście pośrednia. Wobec tego, że zachodzą zmiany w zawartości przyswajalnych dla roślin składników pokarmowych, niezbędne jest co najmniej co kilka lat powtórne przeprowadzenie analiz gleby. Niezależnie od ogólnie przyjętej częstotliwości pobierania prób glebowych, stacje chemiczno-rolnicze wykonują również analizy gleby na życzenie rolników i przedsiębiorstw rolnych.

Author

Related Articles

Back to Top